Kan vi lita till vittneslitteratur?
Vad innebär det att vittna om en okänd verklighet? Hur kan vi lita till vittnen som...
Scandia är en historievetenskaplig tidskrift som behandlar centrala teman i nordisk historieforskning. Tyngdpunkten ligger på nordisk och övrig europeisk historia samt på historisk teori/metod och historiografi. Tidskriften utkommer två gånger om året. Scandia klassificeras som en nivå 1-tidskrift enligt både Norska listan och den danska motsvarigheten BFI-listan (Den Bibliometriske Forskningsindikator).
Utgivningen startade 1928 på initiativ av Lauritz och Curt Weibull i Lund samt Erik Arup i Köpenhamn, då som ett organ för den källkritiska skolan. Med dessa stolta anor har Scandia sedan starten strävat efter att publicera banbrytande artiklar med relevans for forskare, studenter, lärare och andra historiskt intresserade.
Varje nummer innehåller 4-6 djupgående artiklar samt recensioner, vilka behandlar historievetenskaplig litteratur om nordisk, europisk och utomeuropisk historia och historiografi. Historiekultur, vetenskapshistoria, genus och andra teoribildningar är också högprioriterade områden. Dessutom välkomnar Scandia recensioner av utställningar och filmer med historiskt innehåll.
Scandia publicerar artiklar och recensioner på svenska, danska och norska. Även artiklar på engelska publiceras gärna. Geografisk spridning på författare till både artiklar och recensioner är en viktig målsättning.
Scandia ges ut av Stiftelsens Scandia med stöd från Carl X Gustafs fond, Historiska institutionen vid Lunds universitet, samt Institutionen för Samhälle, kultur och identitet och Fakulteten för Lärande och samälle vid Malmö universitet. Redaktionen/styrelsen består av 10 ledamöter. Tidskriftens dagliga arbete sköts av huvudredaktör, redaktionssekreterare, webbredaktör samt kassör. Därutöver finns ett redaktionsråd med 5 till 10 medlemmar.
For att säkra hög kvalité tillämpar tidsskriften ett Peer Review-system, vilket betyder att samtliga artiklar före publicering läses och bedöms av styrelse/redaktionsmedlem samt i anonymiserad form av externa granskare från hela Skandinavien.
Tidsskriften utkommer två gånger om året.
Varje nummer innehåller 4-6 djupgående artiklar samt recensioner.
Under senare år har varje nummer av Scandia blivit tillgängligt som Open Access med ett halvt års fördröjning. Vetenskapsrådet har drivit på för att öka tillgängligheten till forskning, och det vill redaktionen bidra till. Från och med årgången 2025 kommer därför varje nummer att omedelbart bli tillgängligt Open Access. Nya nummer kommer också att kunna köpas print-on-demand.
För dig som gärna läser eller tillhandahåller Scandia i pappersform behöver det inte bli någon förändring, eftersom Scandia även i fortsättningen kommer att tryckas och vara tillgänglig för prenumeration. Prenumerationsavgifterna kommer dock att höjas för att i högre grad täcka de extra kostnader som tryckningen medför.
Prenumerationsavgifterna för 2025 kommer att vara 350 kronor inom Norden och 425 kronor för övriga prenumeranter. För studenter kommer priset att vara 250 kronor.
Vad innebär det att vittna om en okänd verklighet? Hur kan vi lita till vittnen som...
Information om en kommande konferens i konferensserien Digital History in Sweden vid...
Workshopen, Human rights in global and colonial contexts: Scandinavia and beyond, kommer att...