”På ett ord av min mun”

ljud och magi i Gunnar Ekelöfs ”Triptyk” (Dedikation 1934)

Authors

  • Per Erik Ljung Lunds universitet

Abstract

Utdrag från textens inledning:

"En triptyk är en altartavla med tre delar, som ofta är sluten, man stänger de två kring den tredje bilden. När man öppnar Gunnar Ekelöfs 'Triptyk' strömmar det ut – ljud. 'Hennes mun är de ljummaste vindarnas källa och rösten ett valv som ekar av fågelstrupar', kan man läsa till vänster. Till höger, i 'Fé', möter man en annan kvinnlig gestalt – och hennes mun:

'Hon är i gläntan och i morgonrodnaden, hennes kropp är mjuk som stillheten, hennes mun är mjuk som tystnaden'

Och i mitten, en bit in i 'Trollkarl' möter man en ytterligare mun, en som – tar till orda, en som är fonetiskt explosiv och uppfordrande: 'På ett ord av min mun förvandlas den offentliga dumhetens kråkslott till trolska palats', säger den. I en sådan tänkt triangel mellan de tre dikterna strömmar ljudet ut ur 'Triptyk'. [...]"

Author Biography

Per Erik Ljung, Lunds universitet

Docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, svensk lektor vid Institut for nordisk filologi i Köpenhamn 1981-1987.

Eric Grate, Skogsrå (c.a 1929)

Downloads

Published

2017-10-04

How to Cite

Ljung, P. E. (2017). ”På ett ord av min mun”: ljud och magi i Gunnar Ekelöfs ”Triptyk” (Dedikation 1934). Rethinking Scandinavia, 1. Retrieved from https://journals.lub.lu.se/rs/article/view/22440

Issue

Section

Nio bidrag till "Symposium om Gunnar Ekelöfs poesi" i Lund den 7 maj 2016