Halvsekelsbokslut för fjällhäckande flugsnappare: vad avgör om en häckfågel återvänder nästa år?
Vad avgör om en svartvit flugsnappare återvänder till fjällen för att häcka nästa år? Med hjälp av 5 743 flugsnappare som studerats över en 50-årsperiod angriper Erik Nyholm den frågan i en ny uppsats i BirdLife Sveriges forskningstidskrift Ornis Svecica. Det imponerande materialet kommer från miljöövervakningsprojektet LUVRE.
Efter första häckningssäsongen återvände blott 7,5% av honorna, medan 27% av hannarna kom tillbaka. Av de som klarat av två häckningssäsonger återkom dock lika många honor som hannar, knappt 40%. Om ett bo rövats, vilket huvudsakligen gjordes av mårddjur, minskade chansen att en hona skulle återvända nästa häckningssäsong, medan ett gott häckningsår med många flygga ungar ökade chansen. Intressant nog var sambandet det motsatta för hannar! Över åren förändrades inte andelen häckande hannar som återvände, medan andelen honor minskade.
Som alltid är uppsatsen fritt tillgänglig som Open Access. Denna uppsats har engelska som huvudspråk, men innehåller en fyllig sammanfattning på det svenska, som kan hittas i PDF-filen. Du hittar uppsatsen via dess Digital Object Identifier (DOI) 10.34080/os.v29.20019 på vår sajt https://os.birdlife.se.
Om du inte har gjort det än, registrera dig gärna som läsare av Ornis Svecica. Du kan också följa oss på Facebook och Twitter, där vi heter @OrnisSvecica.