Temaundervisning för Lantmäteristudenter
Nyckelord:
enkätundersökning, gruppgemenskap, tematerminAbstract
Lantmäteriutbildningen är under ombildning. Huvudidén är att studenterna under en termin skall ägna sig helt åt ett ämnesområde, varje termin blir en tematermin, sammanhållen av ett projektarbete som löper under hela terminen. Slutbetyget grundar sig dels på projektarbetet, som utförs i grupp, dels på skriftlig tentamen.
Under våren 2002 genomfördes vid tre olika tillfällen en enkätundersökning med studenterna. Enkäten var frivillig, men svarsfrekvensen varierade mellan 70 och 90 %. De frågor som ställdes var i stort sett oförändrade. Det är därför möjligt att se om attityden förändrats under terminens gång. Frågorna rörde studenternas allmänna inställning till att arbeta med ett genomgående tema; att arbeta med ett projekt; att arbeta i grupp; sambandet mellan föreläsningar och projekt samt mellan terminens olika delar.
Av resultatet framgår, att gruppen är mycket kluven till idén med projekt: antingen gillar man idén eller förkastar man den och föredrar traditionell undervisning. Vad gäller grupparbetet påpekar man vikten av att komma i en grupp med likartad ambition! Grupparbetet upplevs som mycket stimulerande men man är orolig för att missa delar av kursinnehållet eftersom man delar upp arbetet mellan sig. Även de som i grunden är positivt inställda ogillar att grupparbetet påverkar betyget. En del av studenterna tycker sig se sambandet mellan kursdelarna, medan ungefär lika många anser att det inte finns något nämnvärt samband. Föreläsningar som inte har direkt samband med projektet upplevs som onödiga eller svamliga. Under terminens gång kan märkas en viss trötthet att arbeta i grupp.