Laboratorieundervisning av studenter vid masterprogrammet ’Bio- and Food technology’ vid Lunds Tekniska högskola – Problem och möjliga förbättringar

Authors

  • Lars Nilsson
  • Jeanette Purhagen
  • Pär Tufvesson

Abstract

I kursen ’Separations in Biotechnology’ ges en fyra dagars obligatorisk laboration som går ut
på att man skall rena upp ett protein från en cellsuspension med hjälp av en typ av
kromatografi i liten skala.
Studenterna som går kursen kommer dels från kemiteknik- och bioteknikprogrammen och
dels från masterprogrammet i ’Bio- and Food Technology’. Masterstudenterna kommer från
universitet från hela världen bland annat Afrika, Indien och Kina, men också från länder i
Europa. Bakgrundskunskaper och färdigheter är således väldig skiftande.
Problemet är att lärarna upplever att vissa av masterstudenterna inte klarar av de laborativa
momenten och att det finns studenter som saknar grundläggande kunskaper inom ämnet. Å
andra sidan upplever andra studenter kursmomentet som repetition och alldeles för enkelt.
Detta projektarbete syftar till att undersöka hur lärare respektive masterstudenter upplever var
i problemet ligger och föreslå vilka åtgärder som skulle kunna förbättra kvalitén på
utbildningen och laborationerna, både för masterstudenterna och för övriga studenter.
Problemställning och slutsatser baserar sig förutom på litteraturstudier även på egna
erfarenheter som laborationshandledare i den aktuella kursen såväl som enkäter och samtal
med masterstudenter och intervjuer med lärare och programansvarig Olle Holst.

Published

2013-01-25