Påverkar studieordningen användning av förkunskaper?

Authors

  • Tommy Lilja
  • Miklós Molnár
  • Kristofer Törngård

Abstract

Civilingenjörsutbildningarna vid LTH har hittills ofta utgjorts av ett stort antal, ofta löst sammanhängande kurser. Det splittrade kursstrukturen kan vara en förklaring till att många studenter har svårt för att använda sina förkunskaper förvärvade under utbildningen, vilket leder till bristande helhetssyn och sämre studieresultat. För att råda bot på problemet har utbildningsplaner med större sammanhängande kurser introducerats vid flertalet utbildningsprogram.
Leder införandet av en studieordning med större sammanhängande kurser till avsedda kvalitetsförbättringar? Vilka andra faktorer inverkar på användandet av förkunskaper hos studenter? Dessa är de centrala frågorna detta arbete försöker hitta svaret på.
Arbetet genomförs i form av fallstudier, där förhållandena avseende användning av förkunskaper studeras på två kurser tillhörande utbildningsprogram med olika studieordning. I ena fallet, på lantmäteriprogrammet, har en långtgående sammanslagning skett av kurser som innehållsmässigt bedömdes ha ett naturligt samband. I andra fallet, på kursen som ges inom programmet för väg- och vattenbyggnad, har motsvarande förändringar inte genomförts för de studenter som deltagit i denna undersökning.
Fallen har kartlagts genom fokusgruppsdiskussioner med studenter och intervjuer med kursansvariga lärare och representanter för utbildningsnämnderna vid respektive program. Två av oss som har gjort denna undersökning är ansvariga för de två kurser som använts i undersökningen. Vidare har utvärderingar genomförda i andra sammanhang utnyttjats.
Undersökningen visar att en studieordning med större sammanhängande kurser främjar användning av förkunskaper hos studenter. Andra främjande faktorer i sammanhanget är litet tidsglapp mellan sammanhängande kurser, verklighetsanknutna övnings- och projektuppgifter, lärare med god kännedom om studenternas förkunskaper och god kommunikation mellan lärare i tidiga och sena kurser i utbildningen.
Effektivaste åtgärderna kan vidtas av utbildningsnämnderna, till exempel genom en aktiv policy och avsättande av medel för ändamålet.

Published

2013-01-15

Issue

Section

Articles