De akademiska betygsnämndernas sammansättning och agerande inom Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund 1974–2018

Om gränser för vetenskapens gränsöverskridande aktivitet

Författare

  • Leif Johansson

Abstract

Äntligen stod den norske fakultetsopponenten i talarstolen. Nu väntade ett par dryga timmar med frågor och svar. Förhoppningsvis svåra och snärjande frågor för den nervöse respondenten. Förväntningar om sådant låg som alltid i luften. Skulle det bli etter och galla eller smör och honung?

Men norrmannen visade sig vara gemytlig, han var ingen akademisk huvudjägare. Talade mest berömmande som om han varit införstådd med kärlekens villkor. Bara en och annan randanmärkning. Tiden gick fort. Före utsatt tid var seansen över och ordföranden skulle just till att förklara disputationen för avslutad när han plötsligt erinrade sig att först måste ju ordet lämnas fritt till publiken för eventuella frågor. Men ingen i betygsnämnden på första raden gjorde något tecken om önskan att få tala. Då reste sig ex auditorio sociologidocenten Karl-Erik Rosengren.

Efter att stående i ca fem minuter ha läst från ett skrivet manuskript, vände han sig slutligen till betygsnämndens ordförande professor Joachim Israel och sammanfattade med distinkt röst sin talan: ”Denna avhandling av doktoranden Gert Nilsson och med titeln ’Oordning/ordning: studier i kärlekens villkor’ är således helt och hållet skriven utifrån metodisk solipsism. Därför yrkar jag på att den skall underkännas”.

Downloads

Publicerad

2021-03-10

Nummer

Sektion

Översikter och meddelanden