Säg mig hur de klarade första året och jag skall säga dig hur många som kommer att ta examen

Författare

  • Anna Lindgren

Abstract

Det är inte alla teknologer som antas till en civilingenjörsutbildning som verkligen tar examen. Vid LTH har, till exempel, bara var tionde teknolog tagit examen inom den nominella tiden 4.5 år. Inte förrän efter 6 år har hälften tagit examen och efter 15 år är det fortfarande en tredjedel av dem som en gång antogs som saknar examen.
Inspirationen till denna studie var behovet att försöka hitta några faktorer som kunde användas för att förutsäga hur många ur en årskull som skulle ta examen.
Jag har studerat det som finns registrerat i Ladok om alla som antogs till någon av LU:s tekniska och naturvetenskapliga utbildningar under perioden 1977–2002, med tyngdpunkt på civilingenjörsutbildningarna och perioden 1988–2002, och följt dem till och med omtentamensperioden i januari 2004. Jag har undersökt ett antal faktorer som potentiellt skulle kunna ha ett samband med examinationen, bland annat deras kön och ålder, vilket program de antagits till och hur om de bytt program och/eller haft studieuppehåll, hur det gick första året och andelen flickor i årskullen.

Downloads

Publicerad

2013-07-01