Rekryterad men ändå bortvald: Internationella studenters erfarenheter av arbete i Sverige - Skönblad, Sofia; Wallinder, Ylva (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2026)
Studien fokuserar på internationella mastersstudenters upplevelser av inträdet till arbetsmarknaden, att arbeta i Sverige, samt möjligheter till rörlighet på arbetsmarknaden. Genom tio intervjuer med tidigare internationella mastersstudenter som etablerat sig på arbetsmarknaden bidrar artikeln med kunskap om en grupp som har fått lite tidigare uppmärksamhet i litteraturen, trots deras ställning som ”önskvärda” arbetskraftsinvandrare grundat på hög utbildningsnivå. Analysen synliggör mönster som delar in intervjupersonerna i två grupper med europeiska respektive icke-europeiska personer, där de förstnämnda erfar färre hinder i övergången mellan studier och arbete. Väl etablerade på arbetsmarknaden finns i båda grupperna upplevelser av annorlundaskap som ett hinder i arbetslivet.