Mentorprogram i äldreomsorgen - Naseer, Mahwish; Arman, Rebecka; Dellve, Lotta (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2025)
Studien bidrar till kunskap om mentorprogram inom äldreomsorgen: dess förekomst, former och betydelser för anställdas upplevelse av grundläggande behov i arbetet, arbetstillfredsställelse, engagemang. Resultaten visade att mentorprogram förekom i mindre utvecklade former och omfattade cirka en av fem anställda, och särskilt de som arbetar heltid. Det fanns ingen skillnad mellan hembaserad omsorg och särskilda boendeformer. De som deltagit i mentorsprogram skattade högre grad av arbetstillfredsställelse och engagemang samt möjligheter till lärande och att ge god omsorg. Dock var grundläggande arbetsförhållanden generellt bristande, så de basala behoven av autonomi samt trygghet och samhörighet påverkades inte av deltagande i mentorprogram.