Den gröna omställningen och teknikutvecklingens effekter på framtida gruvarbete - Pekkari, Annika; Lööw, Joel; Johansson, Jan; Gustafson, Anna; Abrahamsson, Lena (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2025)
Denna artikel baseras på en enkätstudie om hur teknik- och organisationsexperter inom gruvsektorn i EU och Australien föreställer sig att den gröna omställningen kommer att påverka framtidens gruvarbete, kompetensbehov och gruvföretagens rekrytering av gruvarbetare. Resultatet visar att de främsta utmaningarna vid nyrekrytering externaliseras genom att peka på allmänhetens negativa attityder gentemot gruvdrift. Vidare betonas att den gröna omställningen och teknikutvecklingen kommer att förändra gruvarbetares arbetsuppgifter och skapa nya kompetensbehov. Detta indikerar att anställda gruvarbetares behov av kompetensutveckling kommer att öka liksom gruvföretagens behov av att utveckla lärande organisationer. Detta är ett intressant perspektiv som inte tidigare varit framträdande inom gruvindustrin.