Lägg ut! Lägg ut! Användningen av under entreprenörer och nya former av arbetsorganisation i svensk byggindustri - Ahlstrand, Rasmus (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2024)
Svensk byggindustri genomgår en strukturomvandling och stora delar av produktionen läggs idag ut på entreprenad till svenska och utländska företag i strävan efter organisatorisk flexibilitet. Genom etnografiska observationer och intervjuer från byggarbetsplatser analyserar jag hur arbetet organiseras inom två företag och hur de resonerar i sin användning av underentreprenörer. Med utgångspunkt i organisationsteori visar jag hur nya former av arbetsorganisation och informella bemanningsstrategier såsom maskerad bemanning möjliggörs genom användandet av underentreprenörer och systemet med utstationering. Analysen visar dessutom hur maskerad bemanning bör förstås som både avsiktliga och oavsiktligt framväxande strategier.