Mellan tids- och resultatkontraktet: En empirisk studie av obetalt övertidsarbete - Aronsson, Gunnar; Göransson, Sara (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Den obetalda övertiden har ökat kraftigt under de senaste åren. Detta kan vara ett resultat av den pressade situation som råder på arbetsmarknaden med hot om arbetslöshet, men också ett resultat av organisationers ökade krav på flexibla arbetsinsatser, vilka tas ut genom övertid. Mest obetald övertid finns inom statlig förvaltning. Det är dubbelt så vanligt med obetald övertid bland män som bland kvinnor. Obetald övertid är ovanlig inom LO grupperna. Resultaten från föreliggande undersökning väcker frågan om den höga andelen obetalt övertidsarbete kan vara ett tecken på att arbetsmarknaden nu utvecklas mot en situation där en växande grupp i tjänstemannaskikten arbetar enligt resultat- och målkontrakt men är anställda och avlönade enligt ett tidskontrakt.