Hur är arbetsmarknaden för den andra generationens invandrare? - Ekberg, Jan (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Arbetsmarknadssituationen för den andra generationens invandrare är väsentligt bättre än för den första generationens. För de andra generationsinvandrare som är födda före 1970 är sysselsättning och arbetslöshet ungefär som bland infödda svenskar i samma åldrar. För de som är födda efter 1970 är situationen mer splittrad. Andra generationsinvandrare med utomeuropeisk bakgrund har väsentligt sämre arbetsmarknadsposition än övriga andra generationsinvandrare i ålder 16-24 år. Antalet andra generationsinvandrare med utomeuropeisk bakgrund som nått förvärvsarbetande åldrar är ännu så länge ganska litet. Gruppen kommer dock att växa snabbt under de närmaste 10-20 åren.