Företagens rekryteringsmetoder - hur arbetslösa får jobb - Klingvall, Mats (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Artikeln beskriver vilka rekryteringsmetoder arbetsgivare som rekryterat arbetslösa har använt och vilken betydelse kontakterna mellan de sökande och arbetsgivarna har för företagens val av sökmetod. Det vanligaste sättet för arbetsgivaren att rekrytera arbetslösa var via informella sökkanaler. Omkring en fjärdedel av rekryteringarna var passiva. Vid passiva rekryteringar har arbetsgivaren inte utnyttjat någon sökkanal, det var istället den arbetslöse som tog kontakt. Artikeln stöder bilden av att kontaktnät på arbetsmarknaden har stor betydelse för hur arbetslösa och arbetsgivare möts. När arbetsgivaren har utnyttjat de informella kanalerna är det mycket vanligt att den arbetslöse som anställdes kände någon i företaget och/eller hade jobbat där tidigare. Artikeln visar att det finns betydligt fler lediga platser på arbetsmarknaden än vad som framgår i platsannonser och på arbetsförmedlingen.