Krav, kontroll och socialt stöd: - om scenartisters psykosociala arbetsmiljö - Torkelson, Eva (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Att vara artist är något som många drömmer om. Spänning och speciella stämningar, krav på kreativitet och engagemang gör teatern till en speciell arbetsmiljö. För många är det ett fascinerande yrke med utmaningar och som ger stimulerande kontakt med publik och arbetskollegor. Många artister kan inte tänka sig ett annat yrke. Drömmen om att bli berömd går i uppfyllelse för några medan andra får nöja sig med att hålla sig i bakgrunden eller vara arbetslösa. Artikeln belyser scenartisters arbetsvillkor med tonvikt på krav, kontroll och socialt stöd. Framställningen är hämtad ur doktorsavhandlingen Expert-och deltagarperspektiv på stress hos scenartister (Torkelson 1997) som i huvudsak bygger på två projekt (Linden & Torkelson 1991 och Torkelson 1993) inom ett större forskningsprogram "Teaterns arbetsmiljö: Scenartistens reaktioner på fysiska och psykiska arbetsmiljöfaktorer".