Utvecklingscentrum : En verksamhet för uppsagda tjänstemän i KF - Isaksson, Kerstin; Pettersson, Pär; Hellgren, Johnny (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Under 1990-talet har ett stort antal företag och arbetsplatser inom offentlig sektor bantat sin verksamhet. Det är inte så ovanligt att de övertaliga eller uppsagda erbjuds olika typer av hjälpinsatser, så kallad outplacement verksamhet. Skälet till detta är främst att man vill hjälpa de uppsagda till nya arbeten. Ibland erbjuds kompetensutveckling och olika stödresurser för att underlätta övergången till annat arbete. Beskrivningar av sådan verksamhet förekommer då och då men mera sällsynt är att resultaten i form av faktiska nya anställningar presenteras och att de uppsagda får beskriva sin syn på verksamheten. Artikeln beskriver den verksamhet, Utvecklingscentrum, KF har för uppsagd personal i Stockholm. Artikeln är ett försök till värdering av verksamheten både utifrån målen och utifrån en jämförelse med andra alternativ för uppsagda.