Arbetstidsreglering i kollektivavtal - Johansson, David; Malmberg, Jonas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I arbetstidskommitténs betänkande "Arbetstid - längd, förläggning och inflytande" från 1996 förordas en förkortning av arbetstiden. Vidare vill kommittén underlätta en utveckling mot mer flexibla arbetstider, där hänsyn tas till både verksamhetens och de anställdas behov. Enligt betänkandet bör detta i första hand uppnås genom överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter, och inte genom lagstiftning. Mot bakgrund härav undersöks i artikeln om och i vilken utsträckning dagens kollektivavtal bidrar till detta.