Skilda världar? Könssegregeringens konsekvenser för kvinnors och mäns löner - Löfström, Åsa (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Hur relevant är diskriminering och segregering som förklaring till de löneskillnader som finns mellan olika yrken idag? I artikeln diskuteras detta men också vad könssammansättningen i ett yrke betyder för lönens storlek. Genom att analysera medellönerna för kvinnor och män i ett stort antal yrken på svensk arbetsmarknad kan betydelsen av yrkets könssammansättning för yrkeslönens storlek skattas. Resultaten tyder bl a på att lönen är lägre i yrken där andelen kvinnor är hög och att det sannolikt är lika viktigt att både könssegregeringens som könsdiskrimineringens negativa löneeffekter måste åtgärdas om man vill att löneskillnaderna mellan olika yrken enbart skall vila på saklig grund.