Arbetsförmedlingens marknadsandelar - Okeke, Susanna (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Arbetsförmedlingens medverkan i sökprocesserna kan beskrivas i termer av "marknadsandelar", ett begrepp som kan ges olika innebörd. I matchningsrollen är åtminstone tre marknadsandelar av intresse. Den första är marknadsandelen för platser. Denna mäter hur stor andel av de platser som uppstår under året som anmäls till Arbetsförmedlingen. Den andra är marknadsandelen för sökande, dvs andelen av de som söker jobb under året som kontaktar förmedlingen. Den tredje marknadsandelen mäter vilken betydelse Arbetsförmedlingen har som informationskanal vid nyanställningar, dvs hur stor andel av de nyanställda som fick information om det lediga jobbet genom Arbetsförmedlingen. Artikeln redovisar dessa marknadsandelar för åren under 1990-talet och diskuterar även kortfattat värdet av informationen.