Kritik eller tystnad en studie av arbetsmarknads- och anställningsförhållandens betydelse för arbetsmiljökritik - Aronsson, Gunnar; Gustafsson, Klas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Syftet var att få en bild av huruvida arbetsmarknadsförhållanden och anställningsvillkor påverkar anställdas möjligheter att framföra kritiska synpunkter på arbetsmiljö och arbetsvillkor, upplevd risk för repressalier vid kritik samt att få gehör för synpunkter. Materialet är tilläggsfrågor till SCBs arbetskraftundersökning och omfattar 3 800 individer. Påtagliga skillnader relaterade till anställningsform, arbetslivssektor och hot om nedskärningar i verksamheten observeras. Trots ett starkt lagstiftningsskydd för offentligt anställda uppfattar dessa inte sin yttrandefrihetssituation som bättre än privatanställda, utan tendensen är snarare den motsatta.