Om långtidsarbetslöshetens orsaker - Harkman, Anders (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Långvarig arbetslöshet är ett av de största problemen på arbetsmarknaden i Västeuropa. Även Sverige har under nittiotalet drabbats. I artikeln diskuteras olika orsaker till denna utveckling. En vanlig uppfattning är att den omfattande långtidsarbetslösheten beror på att efterfrågan på just "långtidsarbetslösa" har minskat. Det mesta tyder emellertid på att den ökade långtidsarbetslösheten snarare är en följd av att chansen till arbete minskat för flertalet grupper på arbetsmarknaden. Problemet förstärks dock av stora initiala skillnader i jobbchans mellan olika individer. Olika tänkbara orsaker diskuteras och värderas utifrån senare års forskning.