Arbetslöshet och generation - unga kvinnor och män och deras föräldrar - Soidre, Tiiu (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Frågan som behandlas i denna artikel är om det finns något samband i arbetslöshet mellan generationerna. Longitudinell analyser av drygt 31 000 unga vuxna i Sverige och deras föräldrar tyder på att föräldrars erfarenhet av arbetslöshet ökar riskerna för barnen att själva bli arbetslösa, att bli det upprepade gånger samt att bli det för en längre tid. Moderns arbetslöshet tycks ha samband både med döttrars och söners arbetslöshet, medan faderns främst har samband med sönernas. Förklaringar söks i könsarbetsdelningen där en dimension är det asymmetriska föräldraskapet.