Vad kan vi lära av Arbetslivsfonden? - Hermansson, Jörgen; Öberg, PerOla (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Arbetslivsfonden - den största enskilda arbetsmiljösatsningen någonsin och samtidigt ett förvaltningspolitiskt experiment-var en tillfällig myndighet som betonade snabbhet och effektivitet men som tummade på rättssäkerheten. Fack- och arbetsgivarerepresentanter ökade myndighetens förtroende inom sina organisationer, men knappast bland övriga medborgare. Sociologiskt inriktad organisationslära domineras av icke-rationalistiska inriktningar, inte minst i Norden. Men denna studie visar att även beslutsprocesser som vid en första betraktelse ter sig icke-rationella, mycket väl kan förstås inom ramen för ett rationalistiskt perspektiv.