Tryggare kan ingen vara? Metaanalys av relationen mellan anställningsotrygghet och välbefinnande - Näswall, Katharina; Sverke, Magnus; Hellgren, Johnny (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I takt med arbetslivets ökade flexibilisering blir allt fler människor oroliga för att förlora jobbet. En sådan upplevelse av anställningsotrygghet tycks, precis som faktisk arbetslöshet, ta sig uttryck i ett försämrat välbefinnande. I denna artikel redovisas resultat av en studie som summerar den befintliga forskningen om anställningsotrygghet och välbefinnande. Resultaten visar att anställningsotrygghet, generellt sett, har ett negativt samband med såväl mentalt som fysiskt välbefinnande. Studien identifierar grupper som kan vara extra sårbara för anställningsotrygghet, och kan därmed ge viss vägledning för hur de mest negativa konsekvenserna kan mildras.