Mindre program och mer personal - effektivare arbetsmarknadspolitik? - Hägglund, Pathric (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Debatten kring hur en väl fungerande arbetsmarknadspolitik bör vara utformad är en i högsta grad aktuell fråga. Enligt en rapport från RRV (2001) har den allt större fokuseringen på de mest svårplacerade grupperna på arbetsmarknaden fått negativa konsekvenser för arbetsförmedlingens möjlighet att upprätthålla goda företagskontakter och hög matchningseffektivitet. Detta riskerar att på sikt hota förmedlingens ställning på arbetsmarknaden. Samtidigt saknas färsk forskning kring förmedlingsverksamhetens betydelse för matchningseffektiviteten. I denna artikel studeras effekterna mätt som de sökandes möjligheter att få jobb, av en försöksverksamhet i Stockholms län där ett förstärk förvaltnings-/förmedlingsanslag kombinerades med en bantad åtgärds-/programbudget.