Decentraliserad lönebildning bland akademiker i privat och offentlig sektor - Granqvist, Lena; Regnér, Håkan (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Under det senaste decenniet har lönebildningen decentraliserats och individualiserats för många yrkesgrupper. Lönerna sätts ofta i direkta förhandlingar mellan arbetsgivaren och den enskilda arbetstagaren. Det gäller i synnerhet för akademiker. Lönesamtalsmodellen som har utvecklats av parterna är en viktig del i den lokala lönebildningsprocessen. Än så länge finns det få mikroekonomiska studier av konsekvenserna av en mer decentraliserad lönebildning. I denna studie tas ett första steg i den riktningen. Studien utvecklar indikatorer för individuell lönebildning samt analyserar hur de påverkar individernas löner.