Människors kunskap om arbetslöshetsersättningen - Gustafson, Per (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
De ekonomiska villkoren i arbetslöshetsförsäkringen är till och från föremål för offentlig debatt. Däremot vet vi ganska lite om vilken kunskap människor i allmänhet har om de ersättningsnivåer och ersättningsbelopp som gäller i samband med arbetslöshet. Detta kan vara intressant ur två olika teoretiska perspektiv - ett resursperspektiv och ett legitimitetsperspektiv. Resursperspektivet väcker frågor om hur kunskaper, och därmed möjligheter att ta tillvara sina intressen, är fördelade mellan olika grupper i samhället, medan legitimitetsperspektivet väcker frågor om vilka konsekvenser bristfälliga eller ojämnt fördelade kunskaper har för arbetslöshetsförsäkringens legitimitet och mer allmänt för människors attityder till de arbetslösa. Dessa frågor undersöks i artikeln med hjälp av ett enkätmaterial där såväl kunskaps- som attitydfrågor ingår.