Vill vi jobba till 65 - eller kanske längre? Arbetsförhållandens betydelse för äldre medelålders kvinnors och mäns preferenser - Soidre, Tiiu (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Hur arbetsförhållanden och attityder till arbete och privatliv påverkar äldre medelålders kvinnors och mäns preferenser när de skulle vilja gå i pension analyseras i denna artikel. Vill de sluta före normal pensionsålder eller önskar de även arbeta efter den? Resultatet visar på att de mekanismer som håller kvar människor i respektive trycker ut dem från arbetslivet till stora delar är könsskiljande. Kvinnor skulle till exempel vilja sluta arbeta i förtid därför att de anser sig ha påfrestande arbeten, medan män vill sluta därför att de inte längre upplever sig vara önskvärda eller behövda i arbetslivet.