Nya resultat om inkomsteffekter av arbetsmarknadsutbildning under 1980- och 90-talen - Andrén, Thomas; Gustafsson, Björn (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Artikeln redogör för en ny utvärdering av svensk arbetsmarknadsutbildning åren 1984/85, 1987/88 och 1990/91. Utifrån registerdata har kursdeltagare och deras kontrollgrupper följts upp med fokus på årliga arbetsinkomster ett, två och tre år efter avslutad utbildning. Analyserna använder en ekonometrisk strategi som tidigare inte tillämpats på utvärderingar av svensk arbetsmarknadsutbildning under dessa år. Sett mot bakgrund av senare utvärderingar av svensk arbetsmarknadsutbildning ter sig resultaten om utbildningens avkastning som något uppseendeväckande. Från tidigare forskning är nämligen huvudintrycket att det var svårt att finna tecken på positiv avkastning av svensk arbetsmarknadsutbildning under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Våra resultat med den föredragna metodiken anger däremot avsevärda effekter. Så uppgår exempelvis effekten på arbetsinkomsten för svenska deltagare till i genomsnitt mellan sju och femton procent.