Kommunal lönemarknad under hundra år - Elvander, Nils (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I denna artikel ges en översikt över lönemarknadens uppkomst och utveckling inom primärkommuner och landsting med tonvikt på parternas organisationer, regelsystem och förhandlingsformer samt kollektivavtalens och deras föregångares inriktning och huvudresultat. Historiken bildar en full cirkel:från lokal autonomi och fragmentariska förhandlingsformer kring förra sekelskiftet, över ökande centralisering i regi av mäktiga centralorganisationer och förhandlingskarteller, särskilt under perioden 1945-85, och sedan tillbaka till decentralism - nu i den nya formen av individuell lönesättning.