Sjukfrånvaro bland invandrare i Sverige: Utvecklingen under perioden 1981-91 - Nilsson, Maria (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Invandrare har högre sjukfrånvaro än infödda svenskar och dessutom kan effekterna av sjukfrånvaron antas vara värre ur många aspekter. I artikeln studeras dessa skillnader i sjukfrånvaro under perioden 1981-91. Resultaten visar att skillnaderna i sjukfrånvaro till viss del kan förklaras med hjälp av faktorer som arbetsmiljö och familjesituation, men analysen visar också att det är en betydligt mindre andel av skillnaderna som kan förklaras med hjälp av de observerbara faktorerna än vad som framkommit i tidigare studier.