Omorganisationer, kvalitet och arbetsmiljö i hemtjänsten under 1990-talet - Olsson, Eric; Ingvald, Bengt (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Omorganisationer i form av marknadsorienterade beställar-utförarmodeller och effektivisering har sedan början av 1990-talet fått mycket stor omfattning inom offentlig sektor. De startade utan några vetenskapliga stöd för att de nya formerna skulle resultera i bättre kvalitet i tjänsterna. Resultat från en tioårig empirisk studie inom hemtjänsten pekar i stort på ingen eller negativ inverkan på arbetsmiljön och omsorgsarbetets kvalitet.