Vad med försörjningsbördan? - Furåker, Bengt (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2021)
Somliga hävdar att det arbetas för lite i Sverige när befolkningen åldras, invandringen är stor och ungdomar stannar länge i skolsystemet; försörjningsbördan blir helt enkelt allt tyngre. Denna börda definieras på olika sätt, men oftast inkluderas inte arbetad tid. Hela befolkningen ska ju försörjas och det sker genom arbetade timmar. AKU-data visar att medelveckoarbetstiden 2005-2019 varit påfallande stabil för olika kategorier. Den totala veckoarbetsinsatsen har stigit väsentligt, eftersom antalet sysselsatta ökat. Utslaget på hela befolkningen förvärvsarbetas det ungefär 15 timmar i veckan år efter år; situationen tycks stå sig. Essän analyserar också olika ålderskategoriers och inrikes och utrikes föddas bidrag.