Utbrändhet i vården: Betydelsen av krav och resurser på tre sjukhus med olika driftsformer - Hansen, Niklas; Sverke, Magnus; Näswall, Katharina (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
Hälso- och sjukvården har de senaste decennierna förändrats dramatiskt med bland annat bolagiseringar och privatiseringar. Samtidigt visar statistik på stora ohälsotal inom vårdsektorn. Studien syftar därför till att bidra till förståelsen av uppkomsten och utbredningen av utbrändhet i sjukvården. Detta görs dels genom att beakta faktorer i den psykosociala arbetsmiljön, dels genom att jämföra tre akutsjukhus i Stockholmsregionen som har olika typer av driftsform: traditionell förvaltningsdriven, bolagiserad och privat vinstdriven.