”Det räcker nu” – om Volvoarbetares syn på arbetet i olika faser av livet - Ohlsson, Björn (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
Arbetet har stor inverkan på de flesta människors liv, men arbetets olika betydelser kan variera under livsloppets olika faser. Denna artikel handlar om ett antal äldre Volvoarbetare och deras upplevelser av sitt arbetsliv, från 1960- och 70-talen då de började förvärvsarbeta, till 2005, när de flesta av dem ser fram emot pensionering inom några år. Analysen berör vad arbetet har betytt för dem, hur det har påverkat dem och hur viktiga olika aspekter – som inkomst, social gemenskap, arbetsuppgifter och trygghet – har varit under de första åren, mellanperioden och avslutningen av arbetslivet.