”Självständiga lärosäten”: Om de förändrade villkoren för högre utbildning och universitetens normalisering - Allvin, Michael; Movitz, Fredrik (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
När den högre utbildningen avregleras får universitet och högskolor själva bestämma hur de ska organisera sin verksamhet. Det sker även i den övriga västvärlden, liksom i den övriga svenska offentliga sektorn. Frågan är dock vad ett sådant självbestämmande egentligen är värt. Avregleringen lämnar nämligen lärosätena att konkurrera med varandra på en allt snävare och alltmer standardiserad spelplan, vilket i sin tur tvingar dem till långtgående rationaliseringar och prioriteringar.