Japaner, japaner… Kulturens betydelse vid övergång till Toyotainspirerad lean produktion i ett japanskägt företag i Sverige - Oudhuis, Margareta; Olsson, Anders (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
Syftet med denna fallstudie är att undersöka kultur och värderingar i samband med att ett japanskägt svenskt företag övergick från ett sociotekniskt orienterat produktionssystem till en japanskorienterad lean produktionsmodell. Resultatet visar att kulturkrockar var vanliga, vilket indikerar att kulturkrockar inte enbart förekommer vid samgåenden och företagsövertaganden mellan svenska och japanska företag, utan även vid implementering av lean produktion. Begreppen oberoende och jämlikhet å ena sidan och perfektion och auktoritetstro å den andra uttrycker skilda världsbilder, som inte enbart speglar svensk och japansk kultur, utan även de två nämnda produktionsmodellerna. Dessa skillnader måste därför beaktas när man inför ett nytt produktionssystem.