Kollektivavtalets ställning i EU-rätten - Ahlberg, Kerstin; Bruun, Niklas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2024)
I takt med att EU-integrationen fortskrider påverkas kollektivavtalen i medlemsländerna alltmer och arbetsmarknadsparternas förhandlingsutrymme begränsas. Detta trots att EU har starkt begränsad lagstiftningskompetens när det gäller den kollektiva arbetsrätten och ska främja dialogen mellan arbetsmarknadens parter och respektera deras självständighet. Samtidigt har integrationen skapat utrymme för förhandlingar och kollektivavtal på EU-nivå. I artikeln undersöks de mekanismer som har lett till denna utveckling och en helhetsbild av kollektivavtalets ställning i EU-rätten tecknas.