Arbetstillfredsställelse bland svenska arbetstagare: Hur inverkar arbetsförhållanden, kön, ålder och utbildning? - Hultin, Mia (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Tidigare forskning har visat att flertalet arbetstagare uppger att de är tillfredsställda med sin arbetssituation, trots att olika arbeten kan skilja sig avsevärt åt vad gäller exempelvis den fysiska och psykiska miljön. Kopplingar mellan krav och möjligheter i individens arbete å ena sidan och arbetstrivseln å den andra, innebär att vissa typer av förändringar i arbetsmiljön skulle kunna öka tillfredsställelsen på arbetsplatserna. Vanligen har kvinnor visat sig vara mer nöjda än män med sina arbeten, men vad som är slående i denna studie är snarare likheterna mellan könen vad gäller arbetstillfredsställelsen.