Vår bild av arbetslösheten: En jämförelse av uppgifter i intervjudata och AMS registerdata - Levin, Henrik (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I denna artikel jämför Henrik Levin uppgifter om arbetslöshet för samma individer vid samma tidpunkt i två olika datakällor. De två datakällorna är av olika slag; den ena är en intervjuundersökning genomförd av SCB på uppdrag av Institutet för Social Forskning, medan den andra är ett registermaterial från AMS. Med utgångspunkt från att uppgiften om sysselsättning inte överensstämmer i en femtedel av fallen, härleds och diskuteras orsaker till den bristande överensstämmelsen. Vidare undersöks om de observerade avvikelserna är systematiska och därmed kan äventyra riktigheten i forskningsresultat baserade på respektive datamaterial.