Korporatismens död: - SAFs avhopp från Arbetsmarknadsverkets styrelser - Bergström, Jonas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
SAFs utträde ur AMVs styrelser ses oftast, inte minst av organisationen själv, som ett ideologiskt angrepp på välfärdsstaten och därmed ett angrepp inte bara på staten utan även på organisationens motståndare. Vid en närmare analys av händelsen framkommer en annan bild där staten i form av den socialdemokratiska regeringen mer eller mindre tvingar SAF ut ur styrelserna. Artikeln analyserar SAFs avhopp från AMVs styrelser i syfte att förklara organisationens avhopp och därmed få en förklaring till varför en intresseorganisation frivilligt väljer att lämna ifrån sig inflytande över offentliga beslut.