Medbestämmande i förändring - Levinson, Klas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Med uppgifter från Arbetslivsinstitutets enkätundersökning från 1996 belyser Klas Levinsson vad svenska företagsledare och fackliga företrädare anser om medbestämmandet i företag med fler än 50 anställda. Han konstaterar bland annat att en stor majoritet av verkställande direktörer ser sig ha nytta av medbestämmandet, att det berikar ledningsarbetet och gör det lättare att genomföra beslut om viktiga förändringar som verksamhetsminskningar etc. Medbestämmandet har i allmänhet inneburit en vidgning och förstärkning av de lokala fackliga organisationernas ställning. Ett annat huvudresultat är att partssamverkan inte är något statiskt, utan snarare en process som förändras i takt med nya villkor och prioriteringar.