Industrial Relations: Från Webbs till Warwick - Elvander, Nils (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Det går en hundraårig obruten tradition av solid faktaspäckad empirism från makarna Webbs pionjärarbeten om brittisk fackföreningsrörelse till Storbritanniens numera ledande institution inom det mångvetenskapliga forskningsområdet lndustrial Relations, belägen vid University ofWarwick. Artikeln fokuserar några huvudpunkter i denna tradition och ger en översikt över lndustrial Relations-områdets institutionella utveckling i ett samspel med förändringar i maktstruktur och partsrelationer på den brittiska arbetsmarknaden. En viktig skillnad mellan pionjärerna och deras sentida efterföljare är att makarna Webb vände sig direkt till fackföreningsrörelsen och gav sin empiriskt baserade teori en öppet normativ innebörd, medan Warwickskolans forskare intar en opartisk hållning till parterna och avstår från såväl teoretiska ambitioner som normativa rekommendationer; i praktiken vänder de sig dock mest till arbetsgivarsidan.