En ond cirkel för tjänstesektorn - Henrekson, Magnus (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I artikeln hävdas att en återgång tille n högre sysselsättningsnivåi svensk ekonomi förutsätter en expansion av den privata tjänstesktorn. Den totala volymen utfört arbete i Sverige är mycket stor och mindre än hälften av arbetet utförs idag på marknaden. Man kan därför inte säga att det i denna mening råder brist på arbetsuppgifter och att vi därför behöver "dela på jobben". Erfarenheter från framförallt USA visar också att en kraftfull expansion av den privata tjänstesektorn är möjlig. Detta kräver dock nya institutionella villkor. Enligt analysen är det viktigaste hindret för framväxten av ett modernt tjänstesamhälle i Sverige den höga skatten på arbete. Sänkt skatt på arbete skulle kunna underlätta framväxten av en specialiserad och därmed högproduktiv tjänstesektor, det skulle minska behovet av ökad lönespridning, förbättra företagsklimatet även för varuproduktionen, samt minska risken för fattigdomsfällor för lågavlönade och därmed också göra det lättare att ha en rimlig generositet i de sociala skyddsnäten.