I skärningspunkten mellan genus och etnicitet: Ett ekonomiskt historiskt perspektiv på invandrarkvinnor i svenskt arbetsliv - de los Reyes, Paulina (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Artikeln analyserar invandrarkvinnors ställning på den svenska arbetsmarknaden i ljuset av deras roll som arbetskraft och utifrån de uppfattningar och föreställningar som genom åren har gjort dem till en särskild kategori inom arbetskraften. En viktig fråga i detta sammanhang är hur en bild av invandrarkvinnor som problem har vuxit fram. Vi kan se arbetsmarknadens utveckling under efterkrigstiden som den arena där såväl en könsuppdelning som en etnisk differentiering av arbetskraften spelats upp och institutionaliserats. Utgångspunkten är att ett historiskt perspektiv är nödvändigt för att förstå denna process, och även för att komma ifrån strukturella och kulturalistiska förklaringar till invandrarkvinnors svåra situation på dagens arbetsmarknad.