Egenföretagande bland invandrare - Ekberg, Jan; Hammarstedt, Mats (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I artikeln studeras egenföretagandet bland invandrare i Sverige. Ett antal hypoteser som kan förklara varför invandrare startar eget företag testas. Det framkommer stora skillnader mellan olika invandrargrupper i andelen företagare. Speciellt utomnordiska invandrare med lång vistelsetid i Sverige har hög andel företagare jämfört med infödda. Det tycks också finnas ett positivt samband mellan egenföretagandet i invandrarnas hemländer och sannolikheten att vara egenföretagare i Sverige. I sistnämnda fall finns dock reservationer för brister i data. Sambandet mellan arbetslöshet och benägenhet att starta företag är osäkert.