Arbetsmiljöbegreppet - Hansson, Sven Ove (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Vi brukar ta begreppet arbetsmiljö för givet. Ändå är det bara drygt trettio år gammalt, och i de flesta länder har det inte haft alls samma genomslag som hos oss. I en tid då arbetsmiljöfrågornas relation till de övriga arbetslivs-och arbetsmarknadsfrågorna blir alltmer oklara kan det vara nyttigt att fundera kring vad vi egentligen menar med arbetsmiljö. Vad är det som utmärker de frågor som räknas till arbetsmiljöfrågorna, till skillnad från övriga frågor om arbetsvillkor? I denna artikel tas arbetsmiljöbegreppets tillkomst-och idehistoria som utgångspunkt för att reda ut dess innebörd.