Den nya danska arbetsmarknadspolitiken - rättigheter såväl som skyldigheter - P Boje, Thomas; Åberg, Rune (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Dansk arbetsmarknadspolitik har genomgått stora förändringar under 1990-talet; förändringar som tilldragit sig stor uppmärksamhet och som ofta beskrivits som något att ta efter för andra. Artikeln beskriver de reformer som genomförts, av vilka de viktigaste är decentralisering och större frihet vad gäller politikens implementering, skärpning av a-kassereglerna, tjänstledighetsreformerna samt försöket med subventionerade hushållstjänster. Effekterna av dessa reformer analyseras och huvudslutsatsen är att reformerna starkt bidragit till att sänka den öppna arbetslösheten, men att det ännu inte går att fastställa att reformerna bidragit till någon sysselsättningsökning eller till att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.