Satsa på personalekonomi för att förbättra arbetsmiljön! - Johanson, Satu; Mellander, Erik (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Michael Tåhlin gjorde i Arbetsmarknad & Arbetsliv nummer 2, 2001 en översikt av de senaste trettio årens satsningar på arbetsmiljöområdet. Därefter har Näringsdepartementet i maj kommit med en handlingsplan för arbetsmiljösatsningar (Ds 2001 :28). En av de åtgärder som föreslås i handlingsplanen är att personalekonomiskainstrument ska utarbetas. I denna artikel diskuterar Satu Johanson och Erik Mellander ett personalekonomiskt instrument som har varit tillgängligt en längre tid, nämligen personalekonomiska bokslut. Med hjälp av enkätundersökningar visar de att sådana bokslut görs i mycket begränsad utsträckning och att tillämpningen inte visar några tecken på att öka över tiden. De diskuterar olika tänkbara orsaker till detta och framför ett förslag för att sprida tillämpningen till flera företag och organisationer. Förslaget, menar de, skulle både öka incitamenten för en förbättrad personalvård och underlätta de utvärderingar av arbetsmiljösatsningar som Tåhlin efterlyser.